Avrupa’da tüketici dernekleri, Google, Meta ve TikTok’u sahte finansal reklamları yaydığı gerekçesiyle AB Komisyonu’na şikayet etti. Şirketlerin yasal yükümlülüklerini yerine getirmediği belirtildi.
Avrupa’daki tüketici derneklerinin çatı kuruluşu BEUC, teknoloji devleri Google, Meta ve TikTok’a karşı Avrupa Birliği (AB) Komisyonu ve üye ülkelerdeki tüketici koruma otoritelerine resmi şikayette bulundu. Brüksel merkezli kuruluş, söz konusu şirketlerin sahte finansal reklamlarla mücadeledeki yetersizliğini gerekçe gösterdi.
BEUC ve üye kuruluşları, AB’nin Dijital Hizmetler Yasası (DSA) kapsamında platformların yükümlülüklerini yerine getirmediğini belirtti. Şirketlerin finansal dolandırıcılık içeren reklamların yayılmasını önlemekte başarısız olduğu ifade edildi.
Tüketici kuruluşları, Aralık 2025 ile Mart 2026 tarihleri arasında 13 Avrupa ülkesinde AB yasalarını ihlal ettiği düşünülen yaklaşık 900 reklamı bildirdi. Ancak bu bildirimlerin yalnızca yüzde 27’si platformlar tarafından kaldırılırken, yüzde 52’si ise reddedildi veya yanıtsız bırakıldı.
Yüzlerce finansal dolandırıcılık reklamının hala çevrimiçi olarak yayınlanmaya devam ettiği vurgulandı. Bu reklamların her ay 200 milyondan fazla Avrupalı tüketiciye ulaşmaya devam ettiği belirtildi.
Reklam & İşbirliği: [email protected]