Avrupa’da uzun yıllardır uygulanan telefon kiralama yöntemi Türkiye’ye de geldi. Son model akıllı telefonları sahibi olmak isteyenlerin yoğun ilgi gösterdiği uygulamanın dezavantajları ortaya çıktı. Akıllı telefon kiralayanların imzaladığı sözleşmedeki maddelerle ilgili Tüketiciler Derneği uyarılarda bulundu. İşte kullanıcıların dikkat etmesi gereken detaylar…
Türkiye’nin en büyük elektronik perakendecisi MediaMarkt tarafından telefon kiralama hizmeti verilmeye başlandı. Apple ve Samsung marka akıllı telefonları 12, 18 ve 24 ay süreyle kiralama imkanı sunuluyor. Avrupa’da uzun süredir kullanılan kiralama yönteminin Türkiye’ye gelmesi gençleri heyecanlandırdı. Türk Lirasının döviz karşısında değer kaybetmesiyle akıllı telefonların fiyatları rekor seviyeye ulaştı. Kredi kartlarında yapılan düzenleme de taksitli ödeme yöntemine kısıtlama getirdi. Alım gücüne bağlı olarak akıllı telefon satışlarının azalması MediaMarkt’ı harekete geçirmişti. Akıllı telefon kiralama yönteminin avantajlarıyla ilgili çok sayıda viral reklam sosyal medyada gündeme taşındı. Peki, akıllı telefon kiralamanın dezavantajları yok mu? Akıllı telefon kiralamak doğru mu? İşte bu kritik soruların yanıtları Tüketiciler Derneği’nden geldi.
Akıllı telefon kiralama bedelinin satın alma maliyetinden yüksek olabileceğine dikkat çeken Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Levent Küçük, ‘’Tüketiciler, kiralama yöntemi ile daha düşük maliyetle akıllı telefon sahibi olabileceğini düşünüyor. Fakat, telefon kiralama bedelinin satın alma maliyetinin üstüne çıkma riski var. Ayrıca, kiralık telefonlardaki en önemli sorun veri gizliliği olacaktır. Kiralama süresinin sonunda cihazın tamamen sıfırlanması gerekir. Aksi takdirde kişisel bilgilerinizin başka birinin eline geçme riski ortaya çıkar’’ ifadelerini kullandı.
MediaMarkt’tan akıllı telefon kiralayan müşteriler sigorta yaptırabiliyor. Kiralama dönemi içerisinde akıllı telefonda meydana gelen yüzde 70’e kadar hasar sigorta tarafından karşılanıyor. Yüzde 70 ve üzeri hasarsa sigorta kapsamına girmiyor. Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Levent Küçük tarafından sigorta sözleşmesindeki detaya dikkat çekildi. Akıllı telefonun çalınması halinde kullanıcı hem kiralama hem de satın alma bedelini ödemek zorunda kalıyor. Tüketiciler Derneği’nin önerisinin akıllı telefon kiralamak yerine yenilenmiş cihazların satın alınması yönünde olduğunu açıklayan Başkan Levent Küçük, ‘’Kiralama yöntemi uzun vade de tüketiciye avantaj sağlamıyoruz’’ dedi.
İlgili Haberler
Realme Narzo 70 Turbo 9 Eylül’de Lansmana Çıkıyor
Google Pixel Watch 3, Üç Yıl Sürecek Yazılım Desteği Sunacak
Samsung Galaxy S24 FE’nin Şarj Özellikleri Hayal Kırıklığına Uğratabilir
Red Magic 9S Pro+ Ağustos’ta AnTuTu Listelerinde Birinci Sıraya Yerleşti
Google Chrome, Sekme Grubu Paylaşım Özelliğini Yeniden Getirebilir
Huawei, 10 Eylül’de Üç Katlı Telefonunu Tanıtacak