Her gece uykuya daldığınızda, aslında tamamen yalnız değilsiniz. Mikroskobik boyuttaki demodex akarları, cildinizdeki gözeneklerden çıkarak adeta bir “gece partisine” başlıyor. Uzmanlara göre bu sekiz bacaklı canlılar, neredeyse her yetişkinin cildinde doğal olarak bulunuyor. Boyları bir iğne ucundan daha küçük olan bu akarlar, özellikle yüz bölgesindeki kıl köklerinin çevresinde yaşıyor ve cildin yağlı yapısıyla besleniyor. Demodex…
Her gece uykuya daldığınızda, aslında tamamen yalnız değilsiniz. Mikroskobik boyuttaki demodex akarları, cildinizdeki gözeneklerden çıkarak adeta bir “gece partisine” başlıyor. Uzmanlara göre bu sekiz bacaklı canlılar, neredeyse her yetişkinin cildinde doğal olarak bulunuyor. Boyları bir iğne ucundan daha küçük olan bu akarlar, özellikle yüz bölgesindeki kıl köklerinin çevresinde yaşıyor ve cildin yağlı yapısıyla besleniyor.
Ciltteki doğal dengenin bir parçası olan demodex akarları, yüzümüzde geziyor, çiftleşiyor ve gözenekleri temizleyerek cildimize katkı sağlıyor. Sabah olduğunda ise tekrar gözeneklere geri dönüyorlar. Bu minik canlılar genellikle zararsızdır ancak bağışıklık sistemi zayıfladığında veya ciltteki yağ dengesi bozulduğunda sorun yaratabilirler.
Demodex akarlarının artması durumunda yüzde kuruluk, kaşıntı, kızarıklık ve sivilce benzeri belirtiler ortaya çıkabilir. Temizlik önemli olmakla birlikte aşırı temizlik cildin dengesini bozabilir. Akarların popülasyonunu dengelemek için bazı tedaviler mevcuttur. Ivermektin içerikli kremler, ilaçlar ve özel göz damlaları bu konuda etkili olabilir.
Demodex akarları yıllardır insanlarla birlikte var olmuştur ancak zamanla genetik çeşitliliklerini kaybederek yok olma eğiliminde olabilirler. Bilim insanları, insanların bu canlılara olan ihtiyacını zamanla kaybedeceğini düşünmektedir. Demodex’lerin asıl sorununun çoğu zaman bağışıklık sistemi olduğu ve onların ciltte yaşayan küçük dostlarımız olarak görülmesi gerektiği vurgulanmaktadır.
Reklam & İşbirliği: [email protected]