2022’de imzalanan protokol çerçevesinde Ankara, İstanbul, Kocaeli ve İzmir’de açılan siber güvenlik meslek yüksekokulları, 2023-2024 eğitim döneminde başlayarak büyük ilgi gördü.
Siber Güvenlik Analistliği ve Operatörlüğü Programı Öne Çıkıyor
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’nden alınan bilgilere göre, “Siber Güvenlik Analistliği ve Operatörlüğü” programı, yaklaşık 10 bin ön lisans programı arasında en çok tercih edilen ilk 8 program arasında yer aldı. Bu programlar arasında İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Siber Güvenlik Meslek Yüksekokulu 456,51 taban puanıyla birinci sıraya yerleşirken, Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Siber Güvenlik Meslek Yüksekokulu üçüncü, Ankara Üniversitesi (AÜ) Siber Güvenlik Meslek Yüksekokulu altıncı, Ege Üniversitesi Siber Güvenlik Meslek Yüksekokulu ise sekizinci sırada bulunmaktadır.
Endüstri İş Birliği Eğitimi Destekliyor
Yerli ve milli ekosistemin nitelikli uzman ihtiyacını karşılamak adına kritik bir rol üstlenen bu meslek yüksekokullarına sektör de destek veriyor. 2023-2024 döneminde, firmalar eğitmen, burs ve laboratuvar ihtiyaçlarının karşılanmasında katkıda bulunurken, 2024-2025 dönemi için sektördeki iş birliği çalışmaları genişlemeye devam ediyor.
Yüksekokullardaki eğitim müfredatı, sektörün de dahil olduğu etkinlikler ve faaliyetlerle desteklenmektedir. Öğrenciler, siber güvenlik merkezi bulunan firmalara gerçekleştirdikleri saha ziyaretleriyle teorik bilgilerin pratikte nasıl uygulandığını gözlemleme fırsatı buluyor. Aynı zamanda, öğrencilerin bilgilerini pekiştirmesi amacıyla dergi içerikleri hazırlama, blog yazıları yazma gibi faaliyetlerle desteklenen araştırma projelerine de katılım sağlanmaktadır.
Ofis, bahar döneminde okulları ziyaret ederek sektörle tanıştırma programları düzenlerken, yaz dönemi için siber güvenlik meslek yüksekokulu öğrencilerine yönelik hazırladığı çevrim içi eğitim programını sürdürmektedir.