Türkiye ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yüzde 2,5 büyüdü

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2026 yılının ilk çeyreğine (ocak-mart dönemi) ilişkin Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYH) verilerini paylaştı. Yapılan açıklamaya göre, GSYH’nin 2026 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 2,5 arttığı belirlendi. GSYH’nin bileşenlerine bakıldığında, 2026 yılının ilk çeyreğinde zincirlenmiş hacim endeksi olarak bilgi ve iletişim…

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Türkiye ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yüzde 2,5 büyüdü

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2026 yılının ilk çeyreğine (ocak-mart dönemi) ilişkin Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYH) verilerini paylaştı. Yapılan açıklamaya göre, GSYH’nin 2026 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 2,5 arttığı belirlendi.

GSYH’nin bileşenlerine bakıldığında, 2026 yılının ilk çeyreğinde zincirlenmiş hacim endeksi olarak bilgi ve iletişim faaliyetlerinin yüzde 9,5, diğer hizmet faaliyetlerinin yüzde 5,2, tarım sektörünün yüzde 4,6, ticaret, ulaştırma, konaklama ve yiyecek hizmetlerinin yüzde 3,7, finans ve sigorta faaliyetlerinin yüzde 3,5, inşaat sektörünün yüzde 3,2, gayrimenkul faaliyetlerinin yüzde 3,0, ürün üzerindeki vergilerin eksi sübvansiyonlarının yüzde 2,0, mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetlerinin yüzde 1,9 ve kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetlerinin yüzde 1,8 arttığı görüldü. Sanayi sektörünün ise yüzde 0,8 azaldığı kaydedildi.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksinin bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,1 arttığı belirtildi. Ayrıca, takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksinin 2026 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2,6 yükseldiği ifade edildi.

Üretim yöntemiyle hesaplanan Gayrisafi Yurt İçi Hasıla tahmini, 2026 yılının birinci çeyreğinde cari fiyatlarla bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 35,7 artarak 16 trilyon 999 milyar 977 milyon TL seviyesine ulaştı. GSYH’nin birinci çeyrekteki değeri cari fiyatlarla ABD doları bazında 389 milyar 598 milyon olarak gerçekleşti.

Hanehalkı nihai tüketim harcamalarının yüzde 4,8 artış gösterdiği bilgisi verildi. Yerleşik hanehalklarının nihai tüketim harcamalarının 2026 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 4,8 arttığı belirtildi. Devletin nihai tüketim harcamalarının yüzde 2,1, gayrisafi sabit sermaye oluşumunun ise yüzde 3,0 arttığı açıklandı.

Mal ve hizmet ihracatının, 2026 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 12,7 arttığı, ithalatın ise yüzde 2,0 azaldığı ifade edildi. İşgücü ödemelerinin yüzde 35,9 artış gösterdiği belirtildi. Net işletme artığı/karma gelirin ise yüzde 34,4 arttığı kaydedildi.

İşgücü ödemelerinin Gayrisafi Katma Değer içerisindeki payının geçen yılın birinci çeyreğinde yüzde 42,7 iken, 2026 yılının birinci çeyreğinde de yüzde 42,7 olarak kaldığı, net işletme artığı/karma gelirin payının ise geçen yılın birinci çeyreğinde yüzde 36,3 iken, 2026 yılının birinci çeyreğinde yüzde 35,8’e gerilediği belirtildi.

Benzer Haberler
EFES PİLSEN 2026 GÜNCEL FİYAT LİSTESİ
EFES PİLSEN 2026 GÜNCEL FİYAT LİSTESİ
Borsa günü yükselişle tamamladı
Borsa günü yükselişle tamamladı
Demir İpek Yolu’nda dev adım: BTK Hattı tam kapasiteye geçiyor
Demir İpek Yolu’nda dev adım: BTK Hattı tam kapasiteye geçiyor
Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nda yeni uçuş rekoru
Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nda yeni uçuş rekoru
Türkiye ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yüzde 2,5 büyüdü
Türkiye ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yüzde 2,5 büyüdü
E-ihracatta hedef ülke sayısı 35’e ulaştı
E-ihracatta hedef ülke sayısı 35’e ulaştı
Teknoloji'de Haberin Doğru Adresi
Copyright © 2025 Tüm hakları TEKNO SAYFA 'da saklıdır.