Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ilgili kuruluşu TKDK’dan alınan bilgiye göre, Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) tarafından ortaklaşa finanse edilen IPARD Programı, hayvansal üretimden bitkisel üretime, el sanatlarından kırsal turizme, yenilenebilir enerjiye kadar birçok sektördeki girişimcilere destek sağlıyor. IPARD Programının Kökeni ve Başarısı TKDK tarafından 2011’den beri uygulanan IPARD Programı, Türkiye’nin AB’ye aday ülkeler arasında ilk…
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ilgili kuruluşu TKDK’dan alınan bilgiye göre, Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) tarafından ortaklaşa finanse edilen IPARD Programı, hayvansal üretimden bitkisel üretime, el sanatlarından kırsal turizme, yenilenebilir enerjiye kadar birçok sektördeki girişimcilere destek sağlıyor.
TKDK tarafından 2011’den beri uygulanan IPARD Programı, Türkiye’nin AB’ye aday ülkeler arasında ilk sırada yer almasını sağlayan başarılarıyla dikkat çekiyor. Bu program sayesinde, ülkede tarım-sanayi entegrasyonu artıyor, katma değeri yüksek üretim altyapısı güçleniyor ve yeni istihdam alanları oluşturuluyor.
Geçen yıl 42 ilde uygulanan program, büyük ilgi gördü ve IPARD III Programı 81 ile genişletildi. Türkiye’nin ulusal katkı oranı yükseltilerek, 2024’ten itibaren 7 yıl süreyle uygulanacak programın toplam bütçesi 785 milyon euroya çıkarıldı. Bugüne kadar 319 projeye 42 milyon 60 bin 909 euro hibe verildi ve 70 milyon 334 bin 987 euroluk yatırım yapıldı.
IPARD III Programı kapsamında, 251 milyon euro bütçeli 5 başvuru çağrı ilanı yapıldı. Bu yıl için ise 188 milyon euro tutarında hibe için 5 farklı kategoriden başvuru çağrı ilanına çıkılacak. Yatırımlara yüzde 50-75 oranında hibe aktarılırken, desteklenecek projelerin bütçe sınırları sektöre göre farklılık gösteriyor.
TKDK, IPARD Programı kapsamında kadınların ve gençlerin tarım ve kırsal alanlarda daha etkin rol almasını teşvik etmek için pozitif ayrımcılık uyguluyor. Bu sayede, bu kesimin ekonomiye katkısı artırılmaya çalışılıyor.
Reklam & İşbirliği: [email protected]