Suudi Arabistan, Rusya, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Kazakistan, Cezayir ve Umman’dan oluşan sekiz OPEC+ üyesi ülke, 31 Mayıs’ta aldığı kararla temmuzda petrol üretimini bir önceki aya göre günlük 411 bin varil artırma yönünde adım atmaya karar verdi. Grup, küresel ekonomik görünümün istikrarlı seyrettiğini ve düşük petrol stoklarının sağlıklı piyasa temellerine işaret ettiğini belirterek üretim…
Suudi Arabistan, Rusya, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Kazakistan, Cezayir ve Umman’dan oluşan sekiz OPEC+ üyesi ülke, 31 Mayıs’ta aldığı kararla temmuzda petrol üretimini bir önceki aya göre günlük 411 bin varil artırma yönünde adım atmaya karar verdi. Grup, küresel ekonomik görünümün istikrarlı seyrettiğini ve düşük petrol stoklarının sağlıklı piyasa temellerine işaret ettiğini belirterek üretim artışına gitti.
OPEC’in nisan ayı petrol piyasası raporuna göre, küresel petrol talebi artış tahmini aşağı yönlü revize edildi. Talebin bu yıl günlük yaklaşık 1,3 milyon varil artarak 105 milyon varil düzeyine ulaşması beklenirken, uzmanlar talep görünümünün zayıf seyretmesi ve OPEC+ ülkelerinin üretim artışlarına devam etmesi durumunda petrol fiyatlarının 50 doların altına gerileyebileceğini ifade ediyor.
Viyana Enerji Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Fereydoun Barkeshli’ye göre, düşük petrol fiyatları ABD’deki kaya petrolü üreticileri için risk oluşturuyor. ABD’nin sondaj kule sayısında yaşanan düşüş, piyasa katılımcılarının geniş resme odaklanması gerektiğini gösteriyor. Ayrıca, 2026’nın üçüncü çeyreğine kadar ABD ekonomisi ve dolayısıyla küresel büyüme endişe verici bir tablo çizebilir.
ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük tarifeleri politikasının, uluslararası petrol piyasalarına yönelik yön tayin etmeyi zorlaştırdığı vurgulanıyor. Bu nedenle Avro Bölgesi’nin politikaları, Çin ve Hindistan’ın büyüme görünümü ve petrol tüketimi yakından takip edilmesi gereken başlıca alanlar arasında.
Reklam & İşbirliği: [email protected]