Tekno Sayfa – En Yeni Teknoloji Haberleri

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Ekonomi
  4. »
  5. Merkez Bankası’ndan TL’ye Zorunlu Yatırım: Bankalar İçin Yeni Düzenlemeler Başladı!

Merkez Bankası’ndan TL’ye Zorunlu Yatırım: Bankalar İçin Yeni Düzenlemeler Başladı!

admin admin -
15 0

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankacılık sektöründe önemli bir düzenlemeye imza attı. Dolarizasyonu azaltma hedefi doğrultusunda, bankalara TL cinsinden mevduat artırma zorunluluğu getirildi. Bu yeni düzenleme, bankaların TL mevduatlarına daha fazla odaklanmasını sağlayacak.

TCMB, bankaların TL mevduat hedeflerini yeniden belirledi. Gerçek kişi TL mevduat payı %45 ile %50 arasında olan bankalar için aylık artış hedefini 0,8 puana yükseltti. Bu düzenleme, bu bankaların TL mevduat oranlarını artırmalarını zorunlu kılıyor. Ayrıca, %60’ın üzerinde TL mevduat payına sahip bankalar için de yeni bir zorunluluk getirildi; bu bankaların TL mevduat oranları %60’ın altına düşmemeli.

Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarının TL’ye dönüşümü konusunda da yeni düzenlemeler yapıldı. Artık tüzel kişi KKM hesapları da bu hesaplamaya dahil edilecek. Bankalar, KKM’den TL’ye geçiş stratejilerini bu yeni kriterlere göre yeniden gözden geçirecek.

Merkez Bankası, TL mevduatlar için zorunlu karşılık tutarlarına uygulanan faiz oranı üst sınırını politika faiz oranının %84’üne çıkardı ve TL zorunlu karşılıklarda bloke tesis oranını 5 puan artırdı. Bu adımlar, bankaların likidite yönetiminde daha sıkı bir denetim gerektirecek ve bankaların TL’ye dönüş sürecini hızlandırmayı amaçlıyor. Bankalar, bu düzenlemelere uyum sağlamak için mevduat yönetimlerini yeniden gözden geçirmek zorunda kalacak.

İlgili Yazılar

Youwin betwinner türkiye betwinner giriş melbet 1xcasino