Son dönemde kredi kartı ve bireysel kredi borçlarındaki hızlı artış dikkat çekiyor. Birgün’den Havva Gümüşkaya’nın haberine göre, bireysel kredi borçları bir yıl içinde yüzde 24,4 artış gösterirken, kredi kartı borçları ise şok edici bir şekilde yüzde 80,3 oranında yükseldi.
Bankaların toplam faiz gelirleri 2 trilyon 31 milyar 982 milyon TL’ye ulaştı; bunun 717,6 milyar TL’si bireysel borçlardan elde edildi. Bu gelir, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 193,9 oranında büyük bir artış gösterdi. Taksitsiz kredi kartı borçları, özellikle market, sağlık ve temel ihtiyaç harcamalarındaki artışla birlikte hızla yükseldi.
Kredilerin takibe dönüşüm oranı da arttı, bu da müşterilerin borçlarını ödemekte zorlandığını ve bankaların alacaklarını tahsil etmekte güçlük çektiğini gösteriyor. Temmuz ayında takibe düşme oranı yüzde 1,60’tan yüzde 1,68’e çıktı, takipteki alacaklardan elde edilen faiz gelirleri ise yüzde 147,5 artarak 22 milyar 630 milyon TL’ye yükseldi.
BDDK verilerine göre, temmuz ayında bireysel kredi borçları 1 trilyon 760 milyar 278 milyon TL’ye, kredi kartı borçları ise 1 trilyon 545 milyar 480 milyon TL’ye ulaştı. Taksitsiz kredi kartı borçları, market ve temel ihtiyaç harcamalarında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 124,5 arttı. Bu durum, vatandaşların alım gücündeki düşüşün borçlanmayı artırdığını ve ekonomik zorlukların derinleştiğini gösteriyor. Uzmanlar, bu gelişmelerin ciddi ekonomik sonuçlara yol açabileceğine dikkat çekiyor.