Tekno Sayfa – En Yeni Teknoloji Haberleri

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Ekonomi
  4. »
  5. Çalışanlara uyarı! İş Kanununa kıdem tazminatı balansı yapıldı

Çalışanlara uyarı! İş Kanununa kıdem tazminatı balansı yapıldı

admin admin -
14 0

Türkiye İş Kanunu’nda önemli değişiklikler yapılacağı duyuruldu. Bu değişikliklerin detayları açıklığa kavuştu ve özellikle kıdem tazminatı hakkında verilen kararlar büyük tartışmalara yol açacak gibi görünüyor.

Haftalık Çalışma Saatleri Azalıyor

Yeni yasal düzenleme kapsamında haftalık çalışma saatlerinin azaltılması planlanmakta. Mevcut durumda her çalışanın haftada 45 saat çalışma zorunluluğu bulunmakta ve bu sürenin üzerindeki çalışmalar fazla mesai olarak kabul edilmekte. Yapılacak düzenleme ile haftalık çalışma saati 40 saate düşürülecek. Ancak bu değişiklik özel sektör için pek bir anlam ifade etmeyebilir.

Esnek Çalışma Modelinde Önemli Değişiklikler

Esnek çalışma düzenlemelerinde de önemli değişiklikler yapılıyor. Yeni düzenleme ile işverenler, belirli süreli iş sözleşmeleri yapabilecek. Şu anda belirli süreli iş sözleşmeleri için proje şartı aranmaktayken, yeni düzenleme ile bu şart aranmayacak. İşverenler, proje şartı olmaksızın istedikleri personelle iki yıla kadar sürecek ve dört defa yenilenebilecek sözleşmeler yapabilecekler. Ancak, bu durum çalışanların kıdem tazminatı haklarını olumsuz etkileyebilir.

Kıdem Tazminatı Hakkında Radikal Değişiklik

Yeni düzenleme ile belirli süreli iş sözleşmesi yapan işverenler, bu çalışanlar için kıdem tazminatı ödeme zorunluluğundan muaf tutulacaklar. Bu, çalışanların güvencesi olan kıdem tazminatını tamamen ortadan kaldıracak bir adım olarak değerlendiriliyor. Bu modelle, özellikle genç işsizliğin azaltılması hedefleniyor; işverenler kıdem tazminatı ödemeksizin daha fazla genci işe alabilecek. Ancak bu durum, işverenlerin tüm veya çoğu çalışanını belirli süreli iş sözleşmesine geçirerek kıdem tazminatı yükünden kurtulma riskini de beraberinde getiriyor.

İlgili Yazılar

Youwin betwinner türkiye betwinner giriş melbet 1xcasino