Müfredatta Dikkat Çeken Değişim Bakan Tekin Duyurdu Haçlı Seferleri Yerine Saldırı Sömürgecilik Terimleri Kullanılacak

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, yeni müfredatta ‘Haçlı Seferleri’ yerine ‘Haçlı Saldırıları’, ‘Coğrafi Keşifler’ yerine ise ‘sömürgecilik’ gibi terimlerin kullanılacağını duyurdu. Bakanlık, Batı merkezli kavramları yeniden tanımlıyor.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Müfredatta Dikkat Çeken Değişim Bakan Tekin Duyurdu Haçlı Seferleri Yerine Saldırı Sömürgecilik Terimleri Kullanılacak

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, yeni müfredatla birlikte Batı merkezli bazı kavramların yeniden tanımlanacağını duyurdu. İstanbul’daki Büyük Çamlıca Camii yerleşkesinde düzenlenen bir etkinlikte konuşan Tekin, ‘Haçlı Seferleri’ yerine ‘Haçlı Saldırıları’, ‘Coğrafi Keşifler’ yerine ise ‘sömürgecilik’ terimlerinin kullanılacağını açıkladı.

Kavramsal Değişiklikler ve Yeni Müfredat

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında yapılan düzenlemeleri aktaran Bakan Tekin, öğrencilerin zihin dünyasını etkileyen ifadelerin değiştirildiğini belirtti. Tekin, ‘Sefer’ kelimesinin makul bir anlam çağrıştırdığını ancak yaşananların bir saldırı olduğunu vurgulayarak, ‘Haçlı Seferleri’ ifadesinin kaldırılıp yerine ‘Haçlı Saldırıları’nın kullanılacağını ifade etti.

Tarih terminolojisindeki bu değişikliğin yanı sıra, ‘Coğrafi Keşifler’ kavramının da Avrupa merkezli tarih anlatısını pekiştirdiği ve aslında sömürgeciliğin başlangıcını temsil ettiği belirtildi. Yeni müfredatta bu bakış açısının esas alınacağı dile getirildi.

Bakan Tekin ayrıca, ‘Orta Asya’ yerine ‘Türkistan’ teriminin bilimsel literatürdeki karşılığı olduğunu ve bu tür kavramların milli bilinç üzerindeki etkisine dikkat çekerek eğitim sisteminde hassasiyet gösterildiğini söyledi. ‘Ege Denizi’ yerine ‘Adalar Denizi’ örneğini de bu bağlamda değerlendirdi.

Milli Şuur ve Değerler Vurgusu

Konuşmasında milli bilinç ve değerlerin önemine de değinen Tekin, Gazze’deki saldırılar sonrası okullarda adalet, insan hakları, vatan sevgisi ve dayanışma gibi kavramları öne çıkaran etkinlikler düzenlediklerini aktardı. Emperyal güçlerin Türkiye üzerindeki etkilerine karşı milli şuurun canlı tutulması gerektiğini vurguladı.

Tekin, Ramazan ayında okullarda yapılan etkinliklere yönelik ‘Talibanizm’ suçlamalarına da yanıt vererek, bu çalışmaların gönüllülük esasına dayandığını ve öğrencilere paylaşma, merhamet, dürüstlük gibi değerleri kazandırmayı amaçladığını belirtti. Program sonunda, okullarını süsleyen öğrencilere ödülleri verildi.

Benzer Haberler
Bakan Tekin: Çocuklarımızın kitap okuma alışkanlığı çok önemli
Bakan Tekin: Çocuklarımızın kitap okuma alışkanlığı çok önemli
Hafta sonu iki Elektronik Yabancı Dil Sınavı yapılacak
Hafta sonu iki Elektronik Yabancı Dil Sınavı yapılacak
MEB’den öğretmenlere iklim değişikliği için farkındalık eğitimi
MEB’den öğretmenlere iklim değişikliği için farkındalık eğitimi
2026-STS Öğretmenlik sınavı sonuçları açıklandı
2026-STS Öğretmenlik sınavı sonuçları açıklandı
Bakan Tekin: Yapay zeka ve teknolojinin eğitim öğretim süreçlerinde kullanımı çok önemli
Bakan Tekin: Yapay zeka ve teknolojinin eğitim öğretim süreçlerinde kullanımı çok önemli
Okullarda son ders zili bugün çalıyor
Okullarda son ders zili bugün çalıyor
Teknoloji'de Haberin Doğru Adresi
Copyright © 2025 Tüm hakları TEKNO SAYFA 'da saklıdır.