Mayıs 2024: Tarihin En Sıcak Mayıs Ayı
Avrupa Birliği’ne bağlı Copernicus İklim Değişikliği Servisi verilerine göre, Mayıs 2024, bugüne kadarki en sıcak mayıs ayı olarak kaydedildi. Ortalama yüzey hava sıcaklığı, 1991-2020 mayıs ortalamasının 0,65 derece, 1850-1900 mayıs ayı ortalamasının ise 1,52 derece üzerinde seyretti. 2020’deki en sıcak mayıs ayının 0,19 derece üzerine çıkarak 15,91 derece olarak ölçüldü.
Dünyanın Farklı Noktalarında Sıcaklık Rekorları Kırıldı
Küresel sıcaklık rekoru kırılırken, birçok ülkede bölgesel sıcaklık rekorları da görüldü. Afrika’nın Sahel ve batı kısımlarında yüksek sıcaklıkların erken başlamasıyla Mali’de 102 kişi aşırı sıcaklardan hayatını kaybetti. Bangladeş, Hindistan ve Amerika’nın bazı eyaletlerinde de sıcak hava dalgaları ölümlere neden oldu.
İklim Değişikliği ve Ölümler
Dünya Sağlık Örgütü’nün raporuna göre, 2000-2019 yılları arasında her yıl ortalama 489 bin kişi sıcaklıklar nedeniyle hayatını kaybetti. Ölümlerin yüzde 45,8’i Asya’da, yüzde 36,5’i Avrupa’da gerçekleşti. Örgüt, iklim değişikliğinin Hindistan ve Pakistan gibi ülkelerde yıkıcı sıcak hava dalgalarının görülme olasılığını artırdığını belirtti.
Sağlık Uzmanları Uyarıyor
Yüksek sıcaklıkların insan sağlığına olumsuz etkilerini değerlendiren uzmanlar, sıcak hava dalgalarının özellikle yaşlı ve sağlık sorunu olan bireylerde ciddi riskler oluşturduğunu vurguluyor. Sıcak çarpmalarının vücutta sıvı kaybına, baş ağrısına, kalp çarpıntısına ve hatta ölümlere kadar gidebileceği uyarısında bulunuyorlar.
İklim değişikliği ile mücadelede dikkatli olunması gerektiği ve sıcaklıkların artması durumunda alınması gereken önlemlerin hayati önem taşıdığı belirtiliyor.