İsrail’in Gazze’deki Yıkımı
İsrail’in Gazze’de uyguladığı vahşet sonucunda şehirde görülen büyük yıkım ve tahribat, insanlık dışı bir tabloyu ortaya koymaktadır. Resmi rakamlara göre, İsrail’in soykırımı nedeniyle çeşitli sektörlerde doğrudan zarar 50 milyar doları aşmış durumda. Gazze’de 2 milyondan fazla Filistinlinin yaşadığı şehirde ise 450 bin konutun varlığına işaret ediliyor.
Ev Yıkımlarının Tarihsel Kökeni
Ev yıkımları, Filistin topraklarında uzun bir tarihe dayanmaktadır. İngiliz Mandası döneminde başlayan bu uygulama, İsrail işgalinin ardından daha da artmıştır. 1967 sonrasında Batı Şeria ve Gazze Şeridi’nin işgal edilmesinin supertotobet giriş ardından dönemin İsrail Dışişleri Bakanlığı hukuk müşaviri Theodor Meron, ev yıkımlarının uluslararası hukuku ihlal ettiğini itiraf etmiştir.
Uluslararası Hukuk ve Ev Yıkımları
Uluslararası hukuka göre, ev yıkımları 1949 tarihli Dördüncü Cenevre Sözleşmesi’nde düzenlenmektedir. Sözleşmeye göre, işgalci güçlerin sivillere ait mülklere zarar vermesi yasaktır. Ancak İsrail, Filistin topraklarının bu sözleşmeye tabi olmadığını iddia etmektedir. İnsan hakları örgütleri ise bu iddiayı kabul etmemekte ve uluslararası hukukun herkes için geçerli olduğunu savunmaktadır.