Rapora göre, 2025 ile 2029 yılları arasında ölçülecek ortalama yüzey sıcaklıklarının, sanayi öncesi döneme göre 1,2°C ile 1,9°C arasında artması bekleniyor. Bu durum, Paris İklim Anlaşması’nda belirlenen 1,5°C hedefine ulaşma riskini artırıyor. Son iki yıl en sıcak yıllar olarak kaydedilirken, Dünya Meteoroloji Örgütü Genel Sekreter Yardımcısı Ko Barrett, “Son 10 yıl, tarihte kaydedilen en sıcak…
Rapora göre, 2025 ile 2029 yılları arasında ölçülecek ortalama yüzey sıcaklıklarının, sanayi öncesi döneme göre 1,2°C ile 1,9°C arasında artması bekleniyor. Bu durum, Paris İklim Anlaşması’nda belirlenen 1,5°C hedefine ulaşma riskini artırıyor. Son iki yıl en sıcak yıllar olarak kaydedilirken, Dünya Meteoroloji Örgütü Genel Sekreter Yardımcısı Ko Barrett, “Son 10 yıl, tarihte kaydedilen en sıcak dönem oldu. Ne yazık ki önümüzdeki yıllarda bu trendin devam edeceğine dair güçlü işaretler var” açıklamasında bulundu.
Bilim insanları, 1,5°C hedefine ulaşmanın artık gerçekçi olmadığını belirtiyor. Fosil yakıt kullanımındaki artış, bu hedefin zorlaştığını gösteriyor. Maynooth Üniversitesi’nden Prof. Peter Thorne’a göre, bu hedefe ulaşma ihtimali giderek azalıyor ve 2027 veya 2028 yıllarında bu ihtimalin yüzde 100’e ulaşması bekleniyor.
Uzmanlar, sıcaklıktaki her artışın aşırı hava olaylarını şiddetlendirdiğini vurguluyor. Çin’de 40°C’yi, BAE’de ise 52°C’yi geçen sıcaklıklar, Pakistan’da ölümcül rüzgarlar, Avustralya ve Fransa’da seller, Kanada’da orman yangınları gibi olaylarla kendini gösteriyor. İklim bilimci Dr. Friederike Otto, “2025’te hâlâ fosil yakıtlara bağımlı olmak delilik” ifadelerini kullandı.
Önümüzdeki beş yılda Kuzey Kutbu’ndaki ısınmanın küresel ortalamanın üzerinde seyredeceği tahmin ediliyor. Barents, Bering ve Ohotsk denizlerindeki buzulların daha fazla azalması beklenirken, Güney Asya, Sahel, Kuzey Avrupa, Alaska ve Sibirya’nın kuzeyi ortalamanın üzerinde yağış alacak. Amazon bölgesinde ise kuraklık riski öne çıkıyor.
Reklam & İşbirliği: [email protected]