USD49,53EUR55,73ALTIN6.603,72Istanbul17° Bulutlu1:10AKŞAM'AKALAN SÜRE
Teknoloji

Türkiye’nin Yerli 6G Teknolojileri Sahada Test Edildi

Türkiye’nin yerli ve milli 6G çözümleri için kritik adımlar atıldı. TÜBİTAK ve Turkcell işbirliğiyle geliştirilen akıllı yüzey teknolojileri, sahada başarıyla test edildi.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Türkiye’nin Yerli 6G Teknolojileri Sahada Test Edildi

Türkiye’de 6G haberleşme teknolojilerinin temelini oluşturan akıllı yüzey teknolojilerine dayanan yenilikçi şebeke ekipmanları, TÜBİTAK ve Turkcell işbirliğiyle prototip düzeyinde geliştirildi. Bu prototipler, Turkcell’in Kartal Plaza’sı ve TÜBİTAK Gebze Kampüsü’ndeki test altyapılarında başarıyla denendi.

Turkcell 6GEN.LAB yürütücülüğünde, TÜBİTAK MAM MİLTAL ve TÜBİTAK BİLGEM HİSAR laboratuvarı ekiplerinin ortak çalışmalarıyla geliştirilen statik ve uyarlanabilir akıllı yüzey tasarımları, ticari nitelikli altyapılarda test edildi. Testler, bu tasarımların sinyal performansını önemli ölçüde artırdığını gösterdi.

Akıllı Yüzey Teknolojileri ile Kapsama Alanı Genişliyor

Yeni nesil kablosuz şebekelerde kapsama ve sinyal yönlendirme kabiliyetlerini geliştirmeyi hedefleyen akıllı yüzey teknolojileri, özellikle kapsamanın sınırlı olduğu alanlarda daha güçlü ve sorunsuz bağlantı sağlamayı amaçlıyor. Bu adımın, 6G standartlaşma süreci öncesinde Türkiye’nin rekabetçi konumunu güçlendirmesi öngörülüyor.

Artan mobil veri kullanımı ve 5G ötesi teknolojilerle yüksek frekans bantlarının yaygınlaşması, bağlantı kalitesinin sürekliliğini zorlaştırıyor. Geliştirilen akıllı yüzey prototipleri, kablosuz ağların elektromanyetik yayılımını kontrol ederek, kapsamanın sağlanamadığı alanlarda sinyal kalitesini ve erişimi artırıyor.

TÜBİTAK ekiplerince geliştirilen farklı akıllı yüzey teknolojilerine ait prototipler, 5G’nin yaygın olarak kullanılan 3,7 GHz ve 26 GHz frekanslarında test edildi. Yüksek bant genişliği, yüksek veri hızı ve düşük gecikme sunan bu frekanslarda yapılan ölçümler, sinyal kapsamının artırılmasına odaklandı.

Yerli AR-GE Kazanımları Uluslararası Rekabeti Güçlendirecek

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydın, Türkiye’nin 6G teknolojilerinde yetkinlik kazanması için sanayi paydaşlarıyla işbirliği içinde çalıştıklarını belirtti. Turkcell ile geliştirilen yerli SRS, STS ve RIS tasarımlarının, 6G vizyonu doğrultusunda önemli bir AR-GE kazanımı olduğunu vurguladı. Bu çalışmaların, Türkiye’nin uluslararası standardizasyon süreçlerinde rekabetçi bir konuma ulaşması açısından da değer taşıdığını ekledi.

Turkcell Şebeke Teknolojilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Vehbi Çağrı Güngör ise 5G yatırımlarının yanı sıra 6G servislerini en verimli şekilde sunmayı hedeflediklerini söyledi. Güngör, 6G’ye yönelik yerli inovasyonlarda öncü konumda olduklarını ve TÜBİTAK ekipleriyle yürüttükleri işbirliğiyle yerli prototiplerin geliştirilmesine katkı sağlamaktan gurur duyduklarını ifade etti.

Benzer Haberler

Tümü
Türkiye’nin Yerli 6G Teknolojileri Sahada Test Edildi
Türkiye’nin Yerli 6G Teknolojileri Sahada Test Edildi
Rekabetçi Sektörler Programı Kapanış Konferansı Yarın Ankara’da
Rekabetçi Sektörler Programı Kapanış Konferansı Yarın Ankara’da
Reklamlar Aracılığıyla Milyonlarca Kullanıcı İzleniyor Casus Yazılım Ağı Ortaya Çıktı
Reklamlar Aracılığıyla Milyonlarca Kullanıcı İzleniyor Casus Yazılım Ağı Ortaya Çıktı
Yapay Zeka Devleri Felaket Senaryosuna Hazırlanıyor Bankalar ve Altyapı Hedef Olabilir
Yapay Zeka Devleri Felaket Senaryosuna Hazırlanıyor Bankalar ve Altyapı Hedef Olabilir
Turkcell ve TÜBİTAK’tan 6G Akıllı Yüzey Teknolojilerine Saha Testi
Turkcell ve TÜBİTAK’tan 6G Akıllı Yüzey Teknolojilerine Saha Testi
Bakan Kacır IAC 2026’yı Değerlendirdi Uluslararası Uzay Kongresi Tarihi Oldu
Bakan Kacır IAC 2026’yı Değerlendirdi Uluslararası Uzay Kongresi Tarihi Oldu
Teknoloji'de Haberin Doğru Adresi
Copyright © 2025 Tüm hakları TEKNO SAYFA 'da saklıdır.